شنوایی یکی از حس های بسیار مهم کودکان است عدم تشخیص زودرس اختلالات آن ، می تواند عوارض زیادی را برای کودک داشته باشد .
عقب افتادگی در این زمینه رفتارهای اجتماعی - فردی ، تحصیلی و ذهنی از جمله این عوارض هستند . با تشخیص زودرس اختلالات شنوایی به وسیله یک سری آزمایش های ساده توسط والدین و درمان به موقع ، از به وجود آمدن این عوارض پیشگیری خواهد شد .
مختصری از آناتومی و فیزیولوژی گوش
گوش عضوی است که سه عمل کرده عمده دارد : 1) شنوایی 2) تنظیم تعادل 3) جهت یابی . به طور کلی ساختمان گوش از سه قسمت تشکیل شده است : 1) گوش خارجی 2) گوش میانی 3) گوش داخلی .
گوش خارجی ، شامل لاله و مجرای گوش است . پرده گوش ، قسمت خارجی و میانی را از هم جدا می کند .
لاله و مجرای گوش ، شکل شیپوری دارند که با برآمدگی های مختلف و منظم که مخصوص انسان می باشد ، امواج صوتی را جمع آوری می کنند . مجرای گوش تقریباً 3.5 سانتی متر طول دارد که در نوزادان ، ⅔ غضروفی و ⅓ استخوانی است . و در خردسالان ½ غضروفی و ½ 1 استخوانی است ، یعنی با رشد کردن از قسمت غضروفی کاسته شده و به قسمت استخوانی افزوده می شود . به طوری که ، در شخص بالغ ⅓ خارجی گوش غضروفی و ⅔ داخلی مجرای گوش استخوانی است . پرده گوش ، قسمت خارجی و میانی گوش را از هم جدا می کند به ضخامت آن حدود یک دهم میلی متر و قطر آن در حدود یک سانتی متر می باشد . دسته استخوان چکشی از پشت این پرده می چسبد .
گوش میانی
در داخل گوش میانی ، سه استخوانچه (سه استخوان کوچک)را دارد که به ترتیب از خارج به داخل عبارتند از : 1) استخوان چکشی 2) استخوان سندانی 3) استخوان رکابی .
امواج صوتی ، پس از برخورد با پرده گوش آن را مرتعش می سازد . استخوان های گوش میانی این ارتعاشات را تقویت کرده و به قسمت بعدی یعنی گوش داخلی منتقل می کند .
گوش داخلی
از دو بخش حلزونی و لابیرنت تشکیل شده است . بخش حلزونی ، مسئول عمل شنوایی و بخش لابیرنت ، در امر تعادل نقش دارد .
روش های ساده بررسی شنوایی شیرخواران و کودکان
هفته اول زندگی
رفلکس چشمک زدن
به وسیله بشکن زدن ، دست زدن و یا با استفاده از یک زنگ یا سایر وسایل صداساز ملایم ، از فاصله ۳۰ سانتی متری گوش نوزاد ، صدای مشخص و ناگهانی ایجاد کنید . اگر کودک قادر به شنیدن باشد ، چشمک میزند . دقت کنید ، صدای تولیدی ، ایجاد جریان هوای نکرده باشد که بتواند موجب چشمک زدن نوزاد شود . رفلکس چشمک زدن را مشکل میتوان در دو یا سه روز اول زندگی ایجاد کرد و ممکن است ، مدتی بعد از ایجاد این مثلث به طور موقت ناپدید شود .
این تست ، به عنوان روشی ساده بهترین تست است اما فقدان چشمک زدن در پاسخ به صدا مشخصه کری نمی باشد و همینطور وجود آن دلیل حتمی بر شنوایی طبیعی نیست .
در هفته دوم زندگی ، شیرخوار در پاسخ به صدای ناگهانی از جا می پرد .
در هفته دهم ، پاسخ کودک با صدای ناگهانی به صورت توقف موقت حرکات بدن می باشد .
بین سه ماهگی و چهار ماهگی چشم ها و سر به طرف منشأ صدا برمی گردند . حتی قبل از این سن به هنگام شنیدن صداهای آشنا سرعت تنفس ممکن است زیاد شده ، مقدمهای برای خندیدن باشد .
برای معاینه شنوایی کودکان 4-1 سال ، می توان از صدای معمولی یا نجوا (در گوشی) استفاده کرد . مکالمه عادی یا نجوا برای آزمایش شنوایی ،با نگاه داشتن یک ورق کاغذ در جلوی دهان و یا تکلم از پشت سر کودک انجام می شود (به این علت که کودک لب خوانی نکند.)
برای معاینه شنوایی در این گروه ( کودکان 4-1 سال) همچنین می توان از زمزمه کردن در فاصله 2.5 متری استفاده کرد . راه دیگر ، این است که از کودک سوالاتی کرده یا به وی دستوراتی داده شود . در تمام موارد دقت شود که کودک لب خوانی نکند .
مراحل تکامل شنوایی کودکان را می توان به طریق زیر نیز دسته بندی کرد :
سن 4-5 ماه
بیدار شدن از خواب با صدای بلند ، گریه کردن در برابر صداهای بلند ، بروزرسانی جهشی در برابر صدای بلند
سن 7-5 ماه
برگشتم به طرف صدا ، تعقیب صدا
سن 10-8 ماه
تولید صدا در پاسخ به صدا ها ، بروز قابلیت تغییر صدا ، بلندی متغیر گریه و صدا
سن 14-11 ماه
تقلید صدا ها ، تولید انواع صداها ، پاسخ به صدا ها و درخواست ها
سن 24-12 ماه
آغاز تکامل لغت سازی ، مقدور شدن تغییرپذیری صدا
همچنین آزمایش های متعدد دیگری برای بررسی شنوایی کودکان وجود دارد که با توجه به اینکه اثر آنها در خانواده و توسط والدین انجام پذیر نیستند و محتاج وسایل خاصی هستند از ذکر آنها خودداری می کنیم .
امکان ارسال نظر برای این مطلب وجود ندارد.