هر گاه پرورش نطفه در جای دیگری جز داخل رحم صورت بگیرد ، آبستنی خارج از رحم به وجود می آید .
تخم ، معمولا بعد از تشکیل شدن تا پنج روز در داخل یکی از لوله ها باقی می ماند ولی چون فضای داخل لوله را متناسب رشد و نمو خود نمی ببند از محل خود حرکت می کند و داخل حفره ی رحم می شود و در همان جا جایگزین می گردد .حال اگر به عللی ، تشکیل و پرورش تخم به جای رحم در داخل لوله ، سطح تخمدان و یا درون حفره ی شکمی صورت بگیرد آبستنی خارج از رحم به وجود می آید . بیشتر آبستنی های خارج از رحم در داخل لوله تشکیل می شوند ولی ممکن است به ندرت در سطح تخمدان و یا در داخل شکم نیز به وجود بیایند . تاکنون مواردی دیده شده است که نوزاد ، در داخل حفره ی شکم بزرگ شده ولی به علت نبودن راه خروج با عمل سزارین به دنیا آمده است .
آبستنی خارج رحم عارضه ی بسیار خطرناک دوران بارداری است که مطابق آمارهای متعدد در حدود دو درصد بارداری ها را تشکیل می دهد . خطر بزرگ آبستنی خارج از رحم پاره شدن لوله و خونریزی شدید آن است ، زیرا وقتی جنین در داخل لوله بزرگ شود مجرای داخل آن که گنجایش حجم زیاد را ندارد در اثر اتساع می ترکد و متعاقب آن یکی از رگ ها پاره می شود و بدین ترتیب خونریزی شدید داخل شکم به وجود می آید .
چه عواملی سبب ایجاد آبستنی خارج از رحم می شوند ؟
1) خانم هایی که قبلا عفونت رحم ، لوله و یا تخمدان داشته و معالجه شده اند ، ممکن است بعد از درمان و حامله شدن ، به علت چسبندگی و یا پیچ خوردگی لوله ها به این عارضه دچار شوند .
2) گاهی عیب های مادرزادی و ناهنجاری های لوله ی رحمی ، تخمدان و رحم باعث می شوند که تخم در محلی غیر از رحم پرورش یابد .
3) خانم هایی که قبلا برای مدت مدیدی نازا بوده و تحت درمان های گوناگون بوده اند و مخصوصا آن که عمل جراحی پلاستیک برای باز کردن لوله های رحمی داشته اند بیشتر در معرض ابتلا به ابن عارضه می باشند .
علایم آبستنی خارج از رحم
زنی که مبتلا به آبستنی خارج از رحم است ، در حدود 15 روز و یا کمی بیشتر از موعد قاعدگی اش گذشته ولی به جای عادت ماهانه ی معمولی ، لک بینی و یا خونریزی مختصر رحمی دارد . بسیاری از بیماران از درد مختصر ناحیه ی پایین شکم شکایت می کنند و برخی دیگر نیز حالت ویار یا حالت تهوع حاملگی دارند . درد در ناحیه ی شکم ، گاهی بسیار شدید و ناراحت کننده می شود و یا گاهی قولنجی می گردد . علایم آبستنی خارج از رحم همیشه به این سادگی نیست و گاهی تا مدت های طولانی تشخیص داده نمی شود . تشخیص وقتی قطعی می گردد که در امتحان داخلی ، وجود غده و یا بزرگی لوله تایید شود و آزمایش ادرار از نظر حاملگی مثبت باشد .
علایم پاره شدن لوله ی رحمی
به ندرت اتفاق میافتد که آبستنی خارج از رحم به همان حال و بدون عارضه تا ماه دوم و سوم باقی بماند ، زیرا با بزرگ شدن تدریجی رحم ، لوله رحمی نیز متسع می گردد و در اثر اتساع زیاد ناگهان پاره می شود و متعاقب آن خونریزی شدید ایجاد می گردد . در موارد استثنایی جنین از لوله رحمی می گذرد و در داخل شکم به رشد ادامه می دهد و بدین ترتیب حاملگی داخل شکم به وجود می آید .
وقتی لوله رحمی پاره می شود ، درد شدید ناگهانی در قسمت پایین و طرف راست و یا چپ شکم به وجود می آید که اغلب بیماران آن را به صورت فرو کردن یک خنجر به بدن تشبیه می کنند . شدت درد گاهی به قدری زیاد است که بیمار بیهوش می شود . همراه با درد ، حالت تهوع و استفراغ نیز ظاهر میگردد . به علت خونریزی شدید داخل شکم ، بیمار رنگ پریده می شود و عرق سردی بر روی پیشانی اش نمایان می گردد و به همین علت ضربان نبض تند و ضعیف میشود و فشار خون نیز پایین می آید . با در نظر گرفتن سوابق بیماری و مشاهده وضع بیمار و بلاخره امتحان داخلی تشخیص قطعی داده می شود .
چگونه آبستنی خارج از رحم درمان می شود ؟
موقعی که تشخیص آبستنی خارج از رحم داده شد باید بیمار را بلافاصله تحت عمل جراحی قرار داد . در موارد مشکوک ، اگر وضع بیمار اجازه دهد ممکن است قبل از تصمیم به عمل ، از امتحان ادرار برای تشخیص قطعی کمک گرفت . در صورتی که لوله رحمی پاره شده و بیمار خونریزی زیاد کرده باشد قبل از عمل جراحی مقداری خون به بیمار تزریق می کنند .
زنانی که به علت آبستنی خارج از رحم تحت عمل جراحی قرار می گیرند ، معمولاً یکی از لوله های خود را که پاره شده از دست میدهند و مسلم است که احتمال حاملگی آنها بعد از عمل کمتر می گردد . آنها یکم مبتلا به آبستنی خارج از رحم شدهاند به ندرت برای بار دوم دچار این عارضه می شوند .
امکان ارسال نظر برای این مطلب وجود ندارد.