• جستجو
  • 1403/01/10
یرقان

بیماری یرقان

  • نویسنده سایت
  • سلامت
  • بیماری ها
  • 3
  • ‫۵ سال و ۵ ماه قبل، چهار شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۷، ساعت ۱۵:۱۲
به اشتراک بگذارید

یکی از بیماری های کبد یرقان است که آن را زردی یرقان می نامند . این بیماری عارضه ای است که در اثر ضایعات کبدی و اختلال در بعضی از اعمال آن می باشد . 

در این بیماری به علت ورود مقادیر زیاد از مواد رنگین صفراوی در خون و جذب آن ها به وسیله انساج بدن انسان ، رنگ بدن عوض می شود . این زردی بیشتر در صلبیه ی چشم و نسج ملتحمه آن ظاهر و نمایان می گردد و یک ماده شیمیایی به نام «بیلی روبین» در خون زیاد می شود و جذب انسان و بافت های بدن می گردد . 


یرقان انواع و اقسام دارد ولی چهار نوع آن شهرت زیادی دارند  :

1) یرقان انسدادی : این نوع بیماری هنگامی پدید می آید که راه عبور صفرا از کبد باثنی عشربسته شده و در نتیجه مجاری صفراوی گشاد و متسع گردیده و رکود صفراوی پیدا شده و مقادیر زیادی از عوامل صفراوی به خون بر می‌گردد . علت پیدایش این نوع یرقان و بسته شدن مجرای صفراوی متعدد است و شایع ترین آنها جمع شدن سنگ های صفراوی و سرطان کبدی و لوزالمعده است .

2) دومین نوع یرقان نتیجه ی همویز خون است . به این معنی که گلبول های قرمز خون شکسته شده و سبب افزایش بیش از حد «بیلی روبین» می‌گردد . در این بیماری تا می تواند این ماده ی رنگین را گرفته و وارد روده ها می سازد و دفع می کند و زیادی آن در خون باقی مانده و داخل بافت ها و نسوج بدن شده رنگ آن ها را زرد می نماید .

3) سومین نوع یرقان نوع عفونی آن می باشد که به یرقان عفونی معروف است . این نوع یرقان موقعی پیدا می‌شود که سلول های کبد در اثر عوامل عفونت زا مثلث ویروس مخصوص عامل تب زرد آسیب ‌دیده و چرک نماید و در نتیجه مانع عبور صفرا و ماده ی «بیلی روبین» می شود  .

4) چهارمین نوع آن یرقان سمی است علت اصلی پیدایش این نوع یرقان جمع شدن مواد سمی در کبد است و عامل آن جمع شدن قارچ های سمی و خوردن بعضی از مواد شیمیایی و داروهای سمی است و چون یکی از اعمال و وظایف کبد گرفتن و خنثی کردن مواد سمی است وقتی این مواد بیش از حد وارد بدن شود کبد از جذب و دفع آن خسته شده و در اعمال آن اختلال به وجود می آید . جنون خمری یکی از عوامل این بیماری می باشد .هورمون های جنسی زنانه و مردانه نیز سم کبد بوده و زیادی آن ها باعث ظهور این نوع یرقان است به این معنی که چنان چه این هورمون ها از راه طبیعی و آمیزش دفع نشود وارد خون شده مانند یک سم وارد کبد می شوند آمیزش بدون رغبت و زناشویی اجباری نیز یکی از عوامل موثر این نوع عرفان می باشد .

 

درمان یرقان

درمان نوع اول یرقان که در نتیجه انسداد مجاری صفراوی پیدا می شود ، این روزها بیشتر با عمل جراحی معالجه می شود . با غذا نیز می‌توان این مرض را معالجه کرد . خوردن مرکبات مثل لیمو شیرین ، پرتقال ، گریپ فروت ، نارنج و نارنگی اثر مفیدی در باز کردن این مجاری دارند . خوردن آب مرکبات ، آب انار ترش ، دوغ و سکنجبین نیز اثر نیکویی در باز کردن این مجاری دارند . زردچوبه نیز در باز کردن آنها بی فایده نیست خوردن خیسانده ی پولک های داخل فلوس نیز برای باز شدن این مجاری زیاد توصیه شده است . 
 

امتیاز شما به مطلب چقدر است ؟

  • 0

  • 0

  • 0

بدون نظر

امکان ارسال نظر برای این مطلب وجود ندارد.